Slide 1

DEN DĚTÍ NA IN-LINE BRUSLÍCH

Hry, soutěže a odměny pro děti

Slide 2

Mistrovství ČR ve freestyle bruslení juniorů

Freestyle slalom, Speed slalom, Free jump, Jam

Slide 3

Příměstské tábory in-line bruslení

V prostředí městského parku, spousta kamarádů, her a zábavy

previous arrow
next arrow

Bez kvalitních ložisek vám to nepojede. Jak je vybrat a pečovat o ně?

Prach a vodu nebrat

Ložiska pro inline brusleChcete na svých in-line bruslích jezdit svižně a plynule? Pak musíte mít v kolečkách bezvadně funkční ložiska. Jen s takovými vás bude bruslení těšit a prospěje vašemu tělu. Životnost ložisek nejvíc ovlivníte vy sami, jejich správným výběrem i následným používáním a údržbou. My z Korbel Ložiska s.r.o., kde dovážíme ložiska pro inline brusle, poradíme, jak ložiska vyměnit a starat se o ně, aby každá vaše jízda byla pohodovým zážitkem, a ne zbytečnou dřinou končící bolestmi nohou.


Ať už máte v kolečkách bruslí ložiska jakákoliv, zapamatujte si hned na začátku dvě zásady:
  • Nejezděte po prašných cestách a v místech, kde se prach drží. Miniaturní kamínky se dostanou až dovnitř ložiska a odírají povrch kuliček i vnitřního pláště.
  • Chraňte ložiska před vodou. Nevyjíždějte v dešti a neprojíždějte kalužemi. Ocelové kuličky ložiska rychle zreziví, čímž hrozí úplné zadření ložiska a tím pádem i nutná výměna.

Musí se pořádně točit

Inline brusleAť už při bruslení hubnete, jezdíte jen tak pro radost nebo s ostatními měříte síly na závodech, výběr ložiska vždycky ovlivní váš výkon i pocit z jízdy. Buď se budete na bruslích vznášet jako na obláčku, nebo se upachtěně ploužit a vztekat. Jak tedy vybrat to správné ložisko do vašich bruslí? Jednu starost máte ušetřenou díky tomu, že všechna mají stejnou velikost. Poznat mezi nimi ta dobrá už ale tak jednoduché není. Neexistuje totiž jednotné značení kvality a vzhledem k tomu, že výrobců ložisek je celá řada, na používané symboly se příliš spolehnout nedá. Základem ovšem vždycky je, aby ložisko mělo dobrou točivost. Tu poznáte jednoduše tak, že je chytíte za střed mezi prsty a roztočíte. Když se točí dlouho a plynule, tak funguje, jak má. Jakmile se ale po několika málo otáčkách zastaví, raději takové nekupujte.


Za méně peněz mnohem méně muziky

Ložiska pro in-line brusleJedním z vodítek při výběru ložisek pro vás bude také jejich cena. Pokud se chcete opravdu dobře svézt, přehnaně na nich nešetřete. Sice seženete kompletní sadu 16 kusů ložisek za 200 korun, ale po několika kilometrech si zklamaně půjdete pro nová. V horším případě předtím ještě navštívíte nejbližší chirurgii, protože vám zmetkové ložisko pochybného původu za jízdy praskne a zablokuje brusli. Ceny obstojně fungujících ocelových ložisek začínají zhruba na 500,- za sadu. Taková ložiska bohatě postačí pro vaše každodenní rekreační ježdění, a když je nenecháte zanést prachem a zrezivět, budete s nimi spokojení. O třídu výš pak stojí takzvaná hybridní ložiska, to znamená kovová s keramickými kuličkami. Za 16 kousků do obou bruslí sice obvykle dáte přes 1 000 korun, ale díky sníženému tření pofrčíte o poznání rychleji, navíc kuličky nezničí voda a mnohem víc vydrží. Jedno je jisté. Tím nejlepším rádcem při volbě ložisek pro vás budou vaše vlastní zkušenosti a jestli ještě žádné nemáte, nechte si poradit od dalších bruslařů.


Jak na výměnu ložisek?

Žádné obavy, vyměnit ložiska v kolečkách bruslí není nic složitého. Pokud jste jen trošku zruční zvládnete to i vy.

Výměna ložiska v 8 jednoduchých krocích:

  • uvolněte inbusovým klíčem osku kolečka, vytlačte ji ven a kolečko vytáhněte z rámu brusle
  • speciálním klíčem prodávaným jako příslušenství k bruslím lehce vydloubněte stará ložiska z obou stran kolečka ven
  • vyjměte zevnitř distanční kroužek neboli spacer
  • prázdné kolečko uvnitř otřete od prachu, při velkém znečištění opláchněte vodou a dobře vysušte
  • vtlačte nová nebo vyčištěná ložiska zpět do otvorů, mačkejte přitom víc na kovový střed než na plastovou krytku
  • nezapomeňte mezi ložiska přidat spacer
  • tento postup zopakujte ještě 7× a máte hotovou výměnu na obou bruslích

Kdo maže, ten jede

A kdo ložiska pravidelně čistí, ten jede ještě dál. A navíc ušetří, protože si nemusí tak často kupovat nová. Dokážete to s trochou šikovnosti také, jen budete potřebovat o o něco víc věcí.


Nachystejte si:
  • inbusový klíč a klíč k vyjmutí ložiska z kolečka
  • ostrý nožík nebo větší špendlík
  • benzínový čistič/technický benzín
  • nádobu na čistič
  • savé papírové ubrousky
  • vhodné mazivo

Vytáhnout ložisko z kolečka už umíte a teď postupujte následovně. Otřete je od hrubých nečistot a ostrým hrotem opatrně vycvakněte plastové krytky z obou stran, abyste viděli vnitřní pouzdro s kuličkami. Do nádoby nalijte přiměřeně benzínového čistidla a ložiska bez krytek do něj ponořte. Za občasného promíchání je nechte uvnitř zhruba 15 - 30 minut, podle toho, jak moc jsou zašpiněná. Čistá ložiska po vytažení dobře vysušte, přidejte do každého přiměřenou dávku maziva a všechny několikrát protočte. Zadělejte boky krytkami, zkompletujte kolečka, nasaďte je zpátky do bruslí a hurá ven. Ať vám to jede!

Autor: Korbel-ložiska s.r.o.
(Komerční sdělení)